Putevi hrane i vina

 GROŽĐEBAL

MANIFESTACIJA U SLAVU VINA

U Vršcu su održani 58. DANI BERBE GROŽĐA (17. - 20.09.2015.), u narodu poznati  kao "GROŽĐEBAL". Ova manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda, koja se proslavlja već više od pola veka, ima dugu tradiciju i organizuje se svake godine, trećeg vikenda u septembru. Prvi pisani dokument o vinu iz ovog kraja datira iz 1494. godine, kada je zabeleženo da je za bure vršačkog vina dvor mađarskog kralja Vladislava II platio 10,5 dukata. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani "Kod dva ključa" 1857. godine. Maskota ove vinske manifestacije je Vinko Lozić, "direktni potomak boga Bahusa", čiji je literarni otac veliki srpski pisac Jovan Sterija Popović. Na svečanom otvaranju "GROŽĐEBALA" gradonačelnik Vršca predaje ključeve grada Vinku Loziću, koje ovaj, nakon trodnevne "vladavine", vraća na svečanom zatvaranju.

Ovogodišnji "GROŽĐEBAL", koji su posetili i turistički novinari, pratila su brojna dešavanja: nagradna igra "Grožđe iz aviona", izložbe grožđa, voća i vina, karnevalska povorka, dečiji maskenbal, izbor za mis berbe, ulične trke, sportska takmičenja, koncerti tamburaške, zabavne i narodne muzike, nastup nacionalnog ansambla "Kolo", kao i grožđebalska gitarijada u Domu omladine. Izložba karikatura, fotografija i poezije "IN VINO VERITAS", kao i izložba "RETROSPEKTIVA GROŽĐEBALA" bile su sastavni deo manifestacije. Zaštitni znak "GROŽĐEBALA" je otvaranje "Vinske ulice" na trgu Svetog Teodora Vršačkog u kojoj svi mogu da probaju, osim vina "Vršačkih vinograda", i vina iz drugih krajeva Srbije i Vojvodine. Posebna atrakcija je veliki plinski roštilj na kome se peku grožđebalske kobasice.

Posebno značajan deo 58. DANA BERBE GROŽĐA - "GROŽĐEBALA" bio  je program Vitezova vina banatskog vinskog reda "Sveti Teodor Vršački", kojim je obeležen ulazak Vršca u Asocijaciju vinskih gradova Evrope RECEVIN, čime je Vršac i zvanično postao prvi vinski grad u Srbiji. Odluku o ulasku Vršca u ovu asocijaciju uručila je Karme Ribes, generalna sekretarka Asocijacije čije je sedište u Barceloni. Po rečima članova reda Vitezova vina "Sveti Teodor Vršački", "Nadamo se da će ovim činom Vršac postati značajnija turistička destinacija kada je vinski turizam u pitanju. Na ulasku u grad biće postavljena tabla sa amblemom asocijacije vinskih gradova Evrope "Recevin" i to će za sve goste biti ubedljiv putokaz da dolaze u veliki vinski grad".

U veseloj i opuštenoj atmosferi svi turisti, posetioci 58. DANA BERBE GROŽĐA - "GROŽĐEBALA", mogli su i da biraju organizovane ture - Turistički obilazak grada sa posetama prvoj apoteci, muzeju Paje Jovanovića, Vladičanskom dvoru, katedrali i drugim znamenitostima, ili da krenu u jedinstveni obilazak pod nazivom "Put vina" kroz vršačko vinogorje sa posetama vinskim podrumima u Gudurici.

      

    

    

    

    

 

Turistička organizacija opštine Vršac

 

početna strana