MESTO GDE SE DOBRO JEDE,

h

PIJE I ZABAVLJA

Putevi vina

početna strana


   

Na Paliću, pedesetak metara od obale jezera, već 155 godina na istom mestu stoji "Mala Gostiona", autentični restoran čija istorija počinje još 1852. godine. Tada je za putnike namernike otvorena gostionica da imaju gde da se odmore, prenoće, vežu konje i - nešto prezalogaje. Služila su se jednostavna, tradicionalna jela ovog kraja od mesa, divljači i ribe, kao i vino iz okolnih vinograda. U tom periodu Palić počinje da se razvija kao banjsko mesto, niču hoteli i letnjikovci, izgradnja pruge Subotica - Segedin 1869. godine povezuje ga sa svetom, a "Mala Gostiona" menja svoju namenu i postaje ugostiteljski objekat u današnjem smislu te reči. Arhiv Subotice i danas čuva originalne jelovnike iz 1870. godine koji iznenađuju bogatstvom ponude sa više od 50 vrsta jela i 30 vrsta vina.

U ovom restoranu sa 4*, koji pripada kompaniji "Elitte Palić", prilagođenom jedinstvenoj arhitekturi Palića u stilu mađarske varijante secesije koja dočarava zlatno doba Palića sa kraja 19. i početka 20. veka, detaljno rekonstruisanom i dograđenom 1998. godine, zastupljena je vojvođanska, srpska, mađarska, italijanska, vegeterijanska i internacionalna kuhinja uz ponudu lokalnih specijaliteta i preko 80 vrsta vina iz najboljih domaćih i inostranih vinogorja. Česta su i gostovanja najeminentnijih restorana Srbije i Crne Gore, Italije, Mađarske i Slovenije.

Već 14. godina u "Maloj Gostioni", svake nedelje, organizuje se nedeljni porodični ručak po principu švedskog stola sa bogatim izborom jela, uz domaće vino subotičko- horgoške peščare, točeno iz bureta. U meniju su najtraženija jela bačke kuhinje i ovdašnji specijaliteti kao što su: bunjevački prisnac, supa od morke, guščija džigerica na razne načine, perkelt, gulaš čorba, palićka filirana čorba, jela od divljači, guščije i pačije pečenje, a od poslastica tu su neizostavne Šomloi galuške, Palićke palačinke, kao i domaće štrudle sa orasima, makom, jabukama, višnjama i bundevom.
Uživanje u gastronomskim specijalitetima prati evergrin i starogradska muzika kao i izvorni bački tamburaši.

Informacije

Elitte Palić
+381 24 753 112
753 245, 753 195
fax + 381 24 753 195
office@elittepalic.co.yu www.malagostiona.com
www.elittepalic.co.yu