IN VINO VERITAS

Turistička organizacija Srbije
Magelan Corporation
+381 11 65 57 100
Fax: + 381 11 32 21 068
office@serbia.travel
www.serbia-tourism.org
Putevi vina
početna strana    
Turistička tura "Putevi vina" po Vršcu i okolini ima dugu tradiciju. Prema istorijskim izvorima, vinogradarstvo u ovom kraju datira još iz vremena Dačana i rimske vladavine. Prvi pisani podatak potiče iz 1494. godine kada je vršačko vino prodato dvoru kralja Vladislava Drugog. Koliko je vinogradarstvo značajno za ovaj grad, pokazuje činjenica da je vinova loza u grbu grada od 1804. godine, a brojni detalji na fasadama starih kuća imaju motiv grožđa.
Vršačko vinogorje se prostire na brdovitim terenima oko Vršca, na krajnjim obroncima Karpata. Krajem 19. veka ovde je bilo više od 10.000 ha vinograda a vinogradarstvo postaje glavna privredna grana u Gudurici, Velikom Središtu i Vršačkom bregu. Ceo ovaj kraj, gde se dodiruju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi se pod vinogradima i predstavlja jedan od najznačajnijih vinogradarskih rejona u Srbiji. Samo plantaže Vršačkih vinograda prostiru se na oko 1.000 ha. U najatraktivnijem „vinskom“ selu Gudurici danas živi 1.500 stanovnika koje čine 22 nacionalnosti. Od 425 domaćinstava njih 80 neguje oko 100 ha vinograda.
 
         

U podrumima Vršačkih vinograda, podrumima Stojšić, Krstov, Vinik, Nedin i drugima, gaje se autohtone i stare sorte poput župljanke, smederevke, rkacitelija, kreace, muskata, šardonea, rajnskog i italijanskog rizlinga i drugih. U vršačkom vinogorju dominiraju bele vinske sorte dok crnih gotovo i da nema.
Turistička organizacija Srbije osmislila je ceo program "Puteva vina" a realizuju ga specijalizovane turističke agencije.