P A R Č E  R A J A  U  M E D I T E R A N U

S i c i l i j a

"Bez Sicilije, Italiju nikada ne možete razumeti do kraja. Tek na njoj sve postaje jasno", pisao je Johan Volfgang ete. Zato je turistička agencija "Kontiki" u svoju ponudu uvrstila najturističkiji grad Sicilije - Taorminu. Ovaj otmeni grad na zaravni Tauro, na 250 metara nadmorske visine, oduvek je bio turistički jer su tokom istorije kroz njega prolazili najpre Grci a potom Rimljani, pa Vizantinci, Saraceni, Arapi, Normani i Španci, birajući ga za letovalište zbog sjajnog položaja, blage klime i magične atmosfere. Bio je sastajalište engleske aristokratije 19. veka, nazvan "Sicilijanski Monte Karlo".
Ipak, pravi turizam su u Taorminu uveli Nemci koji su ovde stigli u potrazi za istorijskim spomenicima. Slikari su slikali živopisni krajolik, pisci su dočaravali atmosferu grada a pesnici su smišljali stihove.
Slavu Taormine proneo je 1787. godine Johan Volfgang Gete u svojoj noveli "Putovanje po Italiji", nazvavši je "parčetom raja".
U potrazi za novim uzbuđenjima početkom dvadestog veka u Taorminu stiže bogata naslednica koja počinje flert sa mladim Sicilijancem izazivajući skandal i ogovaranja. Ovoj priči i atmosferi ne odoleva ni D.H. Lorens koji na osnovu svega viđenog i doživljenog na licu mesta, u Taormini, piše antologijsko delo "Ljubavnik ledi Četerli" koje, po objavljivanju, ne doživljava ništa manje skandala nego sam motiv.

Pogled na Etnu
Sicilija, smeštena u Sredozemnom moru između Španije i Grčke nalazi se na turistčkom putu te su u njoj, tokom godina, boravile kraljevske porodice, pisci Aleksandar Dima, Anatol Frans, Andre Žid, Luiđi Pirandelo, Oskar Vajld, glumci Marlena Ditrih, Greta Garbo, Keri Grant, Elizabet Tejlor, Vudi Alen i mnogi drugi. Ovde je Vagner komponovao, Kopola režirao "Kuma", a Semjuel Beket tražio inspiraciju za svoje likove.

Turisti na Siciliji imaju široku ponudu izleta od kojih jedan podrazumeva i seoski turizam. Selo Korleone pored Palerma iznedrilo je istoimenu familiju koja je poslužila kao motiv za film "Kum". Međutim izgled sela ni izbliza nije odgovarao filmskoj ekipi koja je za lokaciju izabrala sela Savoka i Forca D' Agro u neposrednoj blizini Taormine.

Pogled iz Taormine uperen je direktno na Etnu, najveličanstveniji živi vulkan Evrope.

Za Etnu su vezane brojne legende i verovanja. Za stare Grke bila je carstvo Vulkana, boga vatre i stanište Kiklopa, ali prvo mesto u simbolici zauzima Herkul. Ovde smatraju da zamljotres na Etni nastaje onda kada se Herkul prevrće u krevetu ili hrče, Etna se puši kada Herkul razmišlja a erupcije lave se dešavaju kada je besan.
Taormina je definitivno grad kontrasta koji nudi more i planine, pogled na Etnu koja je večito u dimu, uzbuđenje otkrivanja, suočavanje sa usporenim ritmom stanovnika i lepotu prohujalih vremena.

A kada padne noć i kada se prošetate kroz uske uličice prelepog starog jezgra grada, sve postaje kao san i bajka. Do jutra.

 

Trinakria - tri mora, tri vere, tri kulture
Taorminu su osnovali stari Grci koji su živeli pored Naksosa, najstarijeg grada na Siciliji odakle je 1860. godine Garibaldi krenuo u osvajanje Kalabrije. To je grad čudesne arhitekture i retko mesto na Siciliji koje ne dozvoljava neplansku izgradnju. Zato su mnoge građevine još uvek u ruševinama dok opština ne smogne sredstva da ih renovira kao što je to učinila sa palatom Di San Stefano koja je nekada pripadala španskoj familiji De Spuka. Zapuštena pa renovirana palata Korvaja, koju je izgradila najstarija i najotmenija porodica u Taormini, pretvorena je u turističko-informativni centar. Katedrala Svetog Nikole, izgrađena oko 1400. godine, nalazi se na trgu Duomo gde i fontana od kamena iz Taormine. U središtu je simbol grada - kentaur koji je ovde ženskog oblika.

Pored brojnih arhitektonskih čudesa ipak najveće je grčko-rimski amfitetar pozorište, drugi po veličini na Siciliji (iza Sirakuze) koji prima 5400 gledalaca.
Napravljen je tako da se kao prirodna scenografija koristi stena na kojoj se nalazi. U amfiteatru se svake godine održava filmski festival koji je, tokom godina, u svet lansirao imena poput Hjua Granta i Toma Kruza.
Budući da je Taormina izgrađena u obliku riblje kosti, što znači da se u jednu glavnu ulicu uliva mnoštvo malih bočnih uličica, sve povezuje ulica Umberta I koja se penje od porta Mesine do porta Katanije.
Prepuna je radnji sa odećom i obućom, ukrasima od srebra i zlata, grnčarijom sa tradicionalnim motivima a pre svega sa "trinakrijom", ženom sa tri noge koje označavaju tri rta Sicilije, tri mora koja je okružuju i tri vere i kulture koje se prepliću.
Ulice su pune restorana sa hranom koja je uglavnom zasnovana na pastama, paradajzu, povrću, plodovima mora, limunu, maslinovom ulju i travama. Vina ima mnogo i odlično je. Poseban doživljaj su slatkiši.
Maštoviti su, mahom bazirani na kremovima. Glavni specijalitet je "Rikota", mekani kolač sa kremom od ovčijeg mleka i kandiranim voćem. Najveća atrakcija je "Marcipan" u najrazličitijim oblicima, sačinjen od badema, šećera, limunovog soka i malo brašna. Od badema se pravi i likerasto vino sa uskusom rastopljenog marcipana.
Sladoled je doživljaj za sebe. Po legendi nastao je tako što su tri muze sa Olimpa, ruku punih dobrote, letele nad Zemljom. Ugledale su prekrasno ostrvo Siciliju i na njega spustile bilje, žito, cveće, povrće i voće. Voće je palo na Etnu i tako je nastao sladoled.

početna strana    

SA KOFEROM KROZ SVET