OGLEDALO DUŠE

 

          

Smeštajni kapaciteti Ohrida su veliki, ima dosta kvalitetnih hotela i motela u samom mestu i duž Ohridske rivijere, te nije čudo da se ovaj grad sa okolinom nalazi u ponudi brojnih turističkih agencija.

Sa koferom kroz svet

Ohrid, srednjevekovni grad koji je ime dobio po tvrđavi izgrađenoj na visokoj steni - hridu, ima burnu istoriju. Najpre je to bio antički grad Lihnid, potom prečica od Rima do Istočnog carstva, zatim središte Samuilove imperije, kulturna prestonica slovenskih naroda za vreme Klimenta i Nauma Ohridskog, učenika Ćirila Metodija, u doba Turaka važno uporište na starom putu od Jadrana prema Carigradu.

Brojni spomenici na svakom koraku podsećaju na prohujala vremena: Crkva svetog Jovana Bogoslova - Kaneo, simbol grada i najčešći motiv na razglednicama ovog kraja, Crkva svete Sofije, crkve svetog Klimenta i svete Bogorodice bolničke, Muzej slovenske pismenosti, Galerija ikona, pravoslavni manastir - Sveti Naum, sagrađen 900. godine na visokoj steni iznad obale, Samuilova trvđava, Koloseum iz doba Rimljana, bela džamija koju je u 16. veku podigao beogradski vezir Ali-paša kao svoju zadužbinu, osam vekova staro drvo Činar - simbol Ohrida.

    

         


 

početna strana

 

   

     

Ohridsko jezero, čije dve trećine pripadaju Makedniji, a jedna Albaniji, priča svoju priču. Nastalo je pre deset miliona godina i po starosti je slično Bajkalskom i Kaspijskom. Površine je skoro 390 m2 i leži na nadmorskoj visini od 695 metara. Okruženo je planinama, izuzetno je providno i bistro od brojnih reka i izvora koji ga pune vodom, toliko prozračno da se, kako ovde kažu, "duša u njemu može da ogleda". Ima izuzetno uređene plaže idealne za kupanje (leti se temperatura vode penje i do 25 C) sve do Struge na severozapadu i Svetog Nauma na jugu, a deo do Prespanskog jezera pod zaštitom je države kao Nacionalni park.

Ohidsko jezero nazivaju i muzejem živih fosila jer u njemu žive endemske i reliktne vrste životinja i biljaka poput ohridske pastrmke i jegulje. Ovo su izuzetni gastronomski specijaliteti u kojima turisti, uz muziku i legendu o lepoj devojci Biljani koja "beli platno na izvorima, zagledana u zgodno momče", uživaju u nekom od brojnih restorana. Još ako su pre toga prošetali Bazarom i pazarili bisere, jedinstvene u svetu, ugođaj je potpun. Ovi biseri se prave se od sitne krljušti ribe plašice, koja živi u jezeru i delovima reke Crni Drim, po metodologiji staroj vekovima i recepturi koja se u porodicama prenosi sa kolena na koleno.