Sa koferom kroz svet  
 SKIJANJE ZA SLADOKUSCE

Pitztal je jedna od najlepših alpskih dolina Tirola južno od grada Imsta, nazvana po rečici koja teče celom dolinom i uliva se u reku In.Ovu dolinu, dugu 40 km, čine 4 grada Arzl, Wenns, Jerzens i St. Leonhard koji, u turističkom smislu, raspolažu sa 8.700 ležajeva i ostvaruju 1,2 miliona noćenja na godišnjem nivou. Turistički najinteresantniji deo doline - Gornji Pitztal, ugnjezdio se ispod najvišeg tirolskog vrha (drugog po visini u celoj Austriji) - Wildspitze (3.744m), ispod koga se proteže Pitztal glečer, najviši od pet tirolskih glečera.
Po završetku Drugog svetskog rata u ovoj regiji počinju da niču najpre alpski planinski domovi i prve žičare, potom sledi gradnja tunela kojim se za 7 minuta izlazi na Pitztalski glečer (2.840m). Odatle se najvišom austrijskom uspinjačom stiže i do vidikovca na 3.440m nadmorske visine sa kojeg, u zavisnosti od vremenskih prilika, puca pogled čak do Jadranskog mora.
Nadmorska visina, glečerska podloga  i novi "Snowmeker", koji je stigao iz Izraela, čine da se skijaška oblast  Pitztal glečer ( 1640-3440m) puni skijašima već od polovine septembra a sezona traje sve do polovine maja meseca. Sezona za skijašku oblast Rifflsee (1640-2800m) počinje u novembru te ove dve oblasti zajedno pružaju skijašima 51 km staza (11 plavih,32 crvene i 8 crnih) na ukupnoj površini od 85 hektara.

Sunčana skijaška oblast kod Jerzensa - Hochzeiger (1450-2450m) raspolaže sa još 40 km staza i 1.000 m visinske razlike. Staze su srednje težne, crne i jedna FIS staza. Od restorana Tanzalm počinje 5 km duga osvetljena staza za sankanje.
Na desetine tabača snega rade 24 sata, snežni topovi u stanju su da za 10 dana celu oblast prekriju snegom.
U zavisnosti od izbora, jedan ski pass - Pitz Regio Card može da pokriva sve četiri skijaške oblasti Pitztala: Glacier, Hochzeiger, Rifflsee kao i skijaške terene iznad Imsta. U cenu su uračunati i transferi između oblasti i hotela.
Dok se ne otvori već najavljena avio linija Beograd-Innsbruck (60 km od Pitztala), skijaši do ovog čuvenog centra Tirola mogu doći autobusom ili kolima. Budući da su na poziv Austrijske poslovne grupe "Pitztaler Hotels", skijaške oblasti i Turističke organizacije Pitztal, turistički novinari Srbije obišli ovu destinaciju, posle svega što su videli i doživeli, zaključili su da je put od oko 1.100 km u jednom pravcu, iako veoma naporan, vredeo svakog pređenog kilometra.

  ZIMSKE ČAROLIJE PITZTALA

Rifflsee - porodična skijaška oblast sa predivnim spustom
PitztalGletscher i žičare na glečeru - Pitzexpress (Gletcher podzemna žičara), žičare Pitz (panorama žičara), Mittelbergjoch, Gletchersee (6-sedežnica), Mittelbergjoch (kabinska žičara sa 8 mesta), Brunnenkogel, brojni dvosedi i ski liftovi
Skijaško trčanje (50km) - staze na Rifflsee i na glečeru
Snowboard park, sankanje, klizanje, ski i snowbord kursevi, dečija skijališta i zabavišta, wellness centri, noćna skijanja i sankanja, najduži alpski tobogan u Imstu
Brojni apres ski lokali sa sjajnom atmosferom, mirišljavim kuvanim vinima i raznim drugim specijalitetima
Pitztaler Schihuette - Planinska kuća na samoj stazi spusta Rifflsee, čuvena po sjajnom restoranu, dobrom provodu, muzici i sankanju pod reflektorima.

Smeštajni kapaciteti Pitztala su brojni a mi preporučujemo

 "PITZTALER HOTELS"
 

SEPPL (4*) Sport&Vital Hotel - Otvoren kao mala gostinska kuća 1960.godine, nedaleko od glečera, danas je odličan welness hotel sa porodičnom tradicijom
PIZ HOTEL - Hotel neposredno pored žičare skijaške oblasti Rifflsee sa ski lokalom
"Pitztaler Alm" poznatom po dobrom provodu i zabavi
HOTEL BELMONT (4*) - Udoban, moderan hotel u blizini grada Imsta. Polazna tačka ka ski centrima Arlberg, Ischgl, Solden i Pitztaler Gletscher
PITZTALER SCHIHUTTE - Planinska kuća na samoj stazi spusta Rifflsee, poznata po dobrom provodu, do koje gosti hotela "Seppl" jedamput nedeljno imaju organizovanu šetnju ili vožnju ratrakom, večeru sa tirolskim specijalitetima uz muziku, i povratak na sankama po osvetljenoj stazi.

   


PITZTALER HOTELS

 

    

    

  ŠTA OBIĆI

   IMST

Mali tirolski gradić kojim dominiraju brojne građevine gotike i baroka. Naziva se i "Gradom izvora" jer ima 35 izvora sa kojih se i danas koristi voda za piće, a nekima se pripisuju i isceliteljske moći. Imst je poznat po manifestacijama "Dolazak Hrista Spasitelja" (Imster Advent), koja počinje četiri nedelje pred Božić, kada se stanovnici takmiče ko će u svom prozoru lepše napraviti prikaz rođenja Hrista, i Karnevalu(Imster Fasnacht), koji se održava u februaru.

Ovde su i najviša hala za sportsko penjanje u celoj Austriji i najduži alpski tobogan koji se pruža čitavom dužinom skijališta Hoh Imst.

   


   INNSBRUCK

Čuveni zimski centar, peti grad po veličini u Austriji, najviši alpski glavni grad i trgovački centar.

Tokom istorije u njemu je boravio vojvoda Fridrih IV, od 1564. godine je deo Habsburškog carstva, dva puta je bio domaćin Olimpijskih zimskih igara (1964. i 1976. godine) kao i zimske studentske Univerzijade 2005.godine  a svake godine je domaćin novogodišnje ski tuneje "4 skakaonice". 2012.godine u ovom gradu će se održati prve Olimpijske igre za mlade (od 14 do 18 godina). Turističke atrakcije grada su park Hofgarten, Gradska kula, Hofburg i glavno obeležje - Zlatni krov, kao i bajkoviti Božićno-novogodišnji sajam koji privlači sve više turista.

   

 
početna strana