Seoski turizam

Cene obilaska etno postavke na salašu, vožnja fijakerom, razgledanje i hranjenje domaćih životinja, u zavisnosti od obima posluženja pripremljenog na tradicionalni salašarski način (osveženje: domaća rakija, domaće vino, domaći sok od raznog voća, jelo po izboru: razne čorbe, paprikaš sa domaćim rezancima, pasulj sa kobasicom,peciva po izboru: kiflice, pogačice sa čvarcima, sirom, krofne sa pekmezom, kisele gibanice sa makom, orasima, višnjama, sirom, slatke gibanice sa sirom, višnjama, jabukama, bundevom, razni sitni kolači: gurabije, medenjaci, vanilice, pite sa sirom, jabukama i još mnogo toga), kreću se od 150 do 900 dinara.

   

   

 


Svojevrstan vid seoskog turizma poslednjih godina javlja se na salašima Vojvodine, naročito u okolini Sombora. Ambijent je autentičan i sve je više vlasnika koji, osim dnevnog boravka sa gastronomskim specijalitetima ovih krajeva, nude i smeštaj uz osmišljene izlete za vreme boravka gostiju.

Turistička organizacija Sombora uvrstila je u svoju ponudu obilazak "Dida Hornjakovog salaša" koji se nalazi nadomak ovog grada. Salaš koji je, u ovom obliku, sagrađen 1901. godine predstavlja primer seoskog građevinarstva na području panonske nizije sa kraja 19 i početka 20 veka. Aranka Hornjak Mijić, vlasnica salaša, kaže da ga osmišljava zajedno sa Udruženjem ljubitelja salaša sa ciljem da se očuva tradicionalna arhitektura i kulturna baština ovog podneblja, način života Bunjevaca i drugih naroda koji su živeli na salašima i salaškim naseljima, da se populariše zdrav način života i tradicionalni način ishrane i pripremanja jela.

"Dida Hornjakovo salaš" u svom sastavu ima i postavku originalne bunjevačke sobe sa predmetima starim preko sto godina.

     

     

     

Informacije:
Turistička organizacija Sombora
+ 381 25 43 43 50
www.somborvaros.org

"Dida Hornjakov salaš"
+ 381 63 895 27 67
www.didahornjakovsalas.ravangrad.net
 
 
 
 
početna strana