OAZA SEOSKOG TURIZMA

Etno kuća "AHOJ"

+ 381 21 780075,
63 7113946
ahojetnokuca@gmail.com,
strba.ljuboslava@gmail.com

Seoski turizam

Opština Bački Petrovac, najmanja u Vojvodini, sedište Matice slovačke u Srbiji, ušuškana je u južnom delu Bačke i satkana od četiri naseljena mesta Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana i Magliča. Okružena vodama kanala DTD, Dunavom i ribnjacima Gložan, prava je oaza za ljubitelje prirode i ribolovce.

Izuzetno plodna ravnica uslovila je osnovnu delatnost meštana. Jedan od najpoznatijih poljopriverdnih proizvoda je sirak-metlaš te su Petrovčani među najvećim izvoznicima metli u Evropi.
Širokim seoskim ulicama, punim zelenila, nižu se kuće ukrašene šarenim pločicama, urednih travnjaka punih cveća.

Mogućnost smeštaja u seoskim domaćinstvima koja su kvalitetno opremljena i udobna:
* Domaćinstvo ČUS: 1/2 soba, telefon, zajedničko kupatilo
* Domaćinstvo KOPČOK: 3/2 soba, zajedničko kupatilo
* Domaćinstvo KOVAČ: 1/2 i 1/1 soba, TV, telefon, zajedničko
  kupatilo
* Domaćinstvo OŽVAT: 2/1 sobe, zajedničko kupatilo

     
Radionice i degustacije organizuju se samo za grupne posete.

početna strana

 

 
     
U ovom autentičnom, bajkovitom prostoru Turistička organizacija Bačkog Petrovca, za pojedince i organizovane grupe, osmislila je programe boravka:
Program - "Škola ukusa"
Domaćini gostima su tetka i teča koji rado kuvaju pekmeze, slatka, domaće kompote i sokove sa kojima dočekuju uvek drage goste. Neizostavna je i degustacija Petrovačkog kulena, zbog ljute paprike nazvanog "Zmajeva kobasica", čiji se recept u ovim krajevima ljubomorno čuva. Predviđena je i priprema pravog Vojvođanskog fruštuka sa kojim se odlično slažu vina s kulpinskog brega. Izvrsno spravljene štrudle od maka, pirohe, kukuruzni uštipci, rejteši i još mnogo lepe poslastice, u Etno centru AHOJ se ne samo mogu probati već gosti i sami mogu učestvovati u pripremi.
Cena kompletnog programa za grupne posete je 250 dinara.
Moguća je i poseta tradicionalnom seoskom domaćinstvu.
Obezbeđen lokalni vodič.
Za ručak preporučujemo lokalne specijalitete po ceni od 450,00 dinara.
EKSKLUZIVNA PONUDA
Program "Jedinstven doživljaj" - SLOVAČKA SVADBA
Slovačka svadba je doživljaj koji se pamti. Pripreme za njega traju nedelju dana kako bi se obezbedila raznovrsna trpeza za goste. Dok muškarci spremaju specijalne domaće kobasice i dovoljne zalihe pića iz svojih podruma, žene se takmiče koja će doneti veću i lepše ukrašenu tortu. Goste dočekuju devojke u nošnjama, da bi ih okitile ruzmarinom. Mlada nevesta se oblači u tradicionalnu nošnju sa sedam sukanja i na glavu joj stavljaju prelepi ručno rađeni svadbeni venac ukrašen biserima koji je težak i do 5 kg i koji se generacijama čuva u porodici.
Uz veselu polku i valcer folklorna grupa prikazuje tradicionalne svadbene običaje. Služe se svadbena supa, pečenje, kupus pripremljen po bakinom receptu, domaći sokovi i vina.
Cena 50 Eura po osobi na bazi all inclusive.
Kalkulacija rađena na bazi grupne posete (najmanje 40 osoba)
Mogućnost smeštaja u seoskim domaćinstvima i pansionima.
Specijalna atrakcija je običaj donošenja velikog svadbenog kolača i skidanje venca mlade kada ona zvanično postaje žena i goste ispraća sa kuvanom rakijom i pesmom po njihovoj želji.
Ukupno trajanje programa je 4 sata.
Program - "Razgledanje okoline"
Uz originalnu slovačku muziku uživanje u seoskom ambijentu, sa ljubaznim i srdačnim domaćinima koji su spremni da upregnu kola da bi se pohvalili svojim rodnim poljima, upotpunjeno je posetom obližnjim salašima.
     
Program - "Škola zanata"

U etno centru AHOJ, čija je misija promocija sela, zdravog života na selu i negovanja tradicije i starih zanata, predviđeno je samostalno uključivanje u izradu suvenira: izrada metli na tradicionalan način, tkanje na starinskom razboju, učenje pravljenja predmeta od kukuruzovine, slame, i raznih drugih prirodnih materijala, slikanje na staklu i svili, oslikavanje jaja i tikvi.
U okviru Etno centra AHOJ radi i prodavnica autentičnih rukotvorina i suvenira.