GRAD PO MERI TURISTA

 

     

          

     

     

     

INFORMACIJE

TO opštine Vršac
+381 13 832 999, 831 055
fax. +381 13 822 554
toovrsac@yahoo.com
www.to.vrsac.com

Vršac se odlikuje bogatstvom arhitektonskih stilova. Organizovan turistički boravak u gradu podrazumeva obilazak Vladičanskog Dvora, Narodnog pozorišta "Sterija", Saborne crkve, Rimokatoličke crkve - Svetog Gerharda, zgrade u kojoj je 1784. godine otvorena prva vršačka apoteka "Kod spasitelja" i u kojoj se danas nalaze predmeti iz istorije zdravstva i spomen-zbirka velikog srpskog slikara Paje Jovanovića, najstarijeg gradskog parka u Vojvodini koji je zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture, manastira Mesić, Vršačkog brega na kome se nalazi tvrđava "Kula" i drugih znamenitosti. U gradu i okolini postoji 19 kategorisanih i zaštićenih spomenika kulture. Vladičanski dvor i Manastir Mesić su spomenici najviše kategorije.

Na jednoj od najlepših lokacija u Vršcu uzdiže se sportsko-poslovni centar "Milenijum", stecište velikih sportskih takmičenja evropskog značaja.


Turističke destinacije

Turisti Vršac najčešće posećuju za vreme turističkih manifestacija, savetovanja, izleta, ekskurzija i sportskih takmičenja. Budući da je od davnina u Vršcu jedna od najvećih vinarija u Srbiji, a od grožđa iz vršačkog vinogorja spravljaju se u svetu cenjena vina, krajem septembra održava se manifestacija proslave dana berbe "Vršačka berba" koja tri dana okuplja vinopije i turiste iz celog sveta.

Vršac, kulturno-turistički, privredni i saobraćajni centar, smešten blizu granice Srbije i Rumunije (14 km), stari je gospodstveni grad sa zgradama iz 18. i 19. veka građenim u stilu baroka i neoklasicizma. Nalazi se podno Vršačkih planina, naslanja se na Deliblatsku peščaru, nadomak je Belocrkvanskih jezera. Udaljen je od Beograda 84 km, od Novog Sada 156 km. Sa svim pravcima je povezan dobrim drumskim i železničkim saobraćajem. U sezoni turističkih manifestacija do Vršca vozi muzejski voz "Romantika". Relativna blizina Dunava (45 km) otvara mogućnost da se uvrsti u programe turista koji plove od Beča do Konstance kroz Srbiju.
Vršac u svom grbu ima tri likovna simbola: kulu, manastir Mesić i grožđe. Atraktivna kula iz 15.veka uzdiže se na bregu usred utvrđenja za koje i danas mnogi veruju da je tajnim podzemnim hodnicima povezano sa centrom grada. U manastiru Mesić, o čijem nastanku postoje tri predanja od kojih je najverodostojnije ono koje kaže da ga je 1225. godine osnovao hilandarski monah Arsenije Bogdanović, nalazi se čudotvorna ikona, kopija ikone "Dostojna jest" u Hilandaru, za koju monahinje tvrde da ima isceliteljsku moć.