GRAD NA RASKRSNICI PUTEVA



    

Smeštajni kapaciteti Zaječara nisu veliki ali su prilično kvalitetni.

 

INFORMACIJE

Turistička organizacija Zaječara

+ 381 19 421 521
toozajecar@nadlanu.com
www.toozajecar.co.rs

početna strana

 

   

Turističke destinacije

Opština Zaječar smeštena je u Timočkoj krajini i predstavlja njen geografski, administrativni i kulturni centar. Na raskrsnici je magistralnih puteva koji su i dalje najkraća putna veza Evrope ka severnoj Bugarskoj, južnoj Rumuniji i dalje prema Crnomorskom basenu. Omeđena je obroncima planine Deli Jovan, Starom planinom, Ježevicom i Velikim Kršem. Iako su rimske legije prelazile preko ovog kraja, a i sam imperator Galerije je u neposrednoj blizini podigao čuvenu palatu Felix Romuliana, Zaječar se u spisima pominje prvi put tek 1466. godine kada je pedantni turski službenik zabeležio da je osam porodica platilo državi porez.
Sam Zaječar je simpatičan grad u kome dominiraju Radul begov čardak, Narodni muzej, profesionalno pozorište osnovano 1946. godine, galerija, Vodenica sagrađena još u tursko doba. Odnedavna na reci Timok, koja protiče kroz srce grada, nikao je savremeni sportsko-rekreativni centar pod nazivom "Popova plaža", jedna od najlepših u Srbiji.

Zaječar je relativno mali grad sa ogromnim turističkim potencijalima u okolini - arheološkim lokalitetima, istorijskim spomenicima, manastirima, banjama i pećinama. Najveća atrakcija, arheološki lokalitet Felix Romuliana, 2007. godine je uvršćen u svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Na 11 km od Zaječara je Gamzigradska banja, jedan od najznačajnijih zdravstveno-turističkih centara Srbije. Jezera Rgotsko, Grliško i Slovinac, manastiri Sv. Apostola Petra i Pavla i Suvodol, prva hidroelektrana u Timočkoj krajini, koja je u pogonu od 1909. godine i ima status muzeja, privlače turiste iz Srbije i sveta.
    
  Turističke atrakcije
Zaječar je i grad najvećeg domaćeg rok festivala - Gitarijade koji se u njemu održava od 1966. godine i na koji dolaze mladi iz svih delova Jugoistočne Evrope.