Turističke destinacije
 

BAČKA

 

ZA POČETNIKE ISTARE MAJSTORE

U publikaciji "52 vikenda u Srbiji" Turističke organizacije Srbije, pod rednim brojem 3, predložena je vikend destinacija Bački Petrovac-Bačka Palanka-Bač. Na put je najbolje krenuti za vreme održavanja neke manifestacije u tom kraju (Publikacija Turističke organizacije Srbije "Kalendar priredbi 2009"), jer je tada doživljaj potpun.
 
  BAČKI PETROVAC

150 km udaljen od Beograda, na regionalnom putu Novi Sad-Sombor, 35 km od međunarodnog autoputa E 75, nalazi se Bački Petrovac, najmanja opština u Vojvodini, sedište Matice Slovačke u Srbiji. Ušuškana je u južnom delu Bačke i satkana od četiri naseljena mesta Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana i Magliča. Okružena vodama kanala DTD, Dunavom i ribnjacima Gložan, prava je oaza za ljubitelje prirode i ribolovce.

Izuzetno plodna ravnica uslovila je osnovnu delatnost meštana. Jedan od najpoznatijih poljopriverdnih proizvoda je sirak-metlaš te su Petrovčani među najvećim izvoznicima metli u Evropi. Poznati su i po spravljanju kulena (pravi se od najboljih delova svinjskog mesa, filea i buta) koji su Amerikanci, zbog izuzetne ljutine, nazvali "zmajeva kobasica". 
Kroz ovu regiju prolazi Dunavska biciklistička staza "Eurovelo". Na 10 km od Bačkog Petrovca vredi posetiti nekropolu Čelarevo koja je i danas velika zagonetka pokazujući prožimanje različitih kultura i religija tokom vekova na stvaranju jedinstvene evropske civilizacije. Interesantni su i muzej poljoprivrede u Kulpinu i etno centar Ahoj u samom Bačkom Petrovcu u kome se, osim kupovine, može i samostalno napraviti neki suvenir.

  Manifestacije
23. i 24. maj
Festiva kulena i Festival parka
27. jun Vidovdanske svečanosti
29. jun Međunarodni dan Dunava
11. jul     Festival običaja "Svadba nekad i sad"
7. i 8. avgust  Slovačke narodne svečanosti - Bogatstvo naših sela

  

    

Turistička organizacija opštine
Bački Petrovac

+381 21 780478
info@turizambackipetrovac.com
www.turizambackipetrovac.com

  BAČKA PALANKA

U neposrednoj blizini Bačkog Petrovca, protežući se uz Dunav, nalazi se Bačka Palanka. Na osnovu arheoloških nalaza i pisanih dokumenata dokazano je da su na ovim prostorima ljudi živeli neprekidno od praistorije do danas. Prva naselja se podižu u XI veku, a naziv Palanka se pominje još 1593. godine. U muzeju ovog grada treba videti palentološku postavku koja obuhvata delove skeleta životninja koje su nekada živele na ovom tlu, posebno skeletne ostatke mamuta stare preko 25.000 godina. Ribolovci na raspolaganju imaju širok izbor mesta za ulov ribe a nautičari rukavce poput "Bagera". Odmor je predviđen u parku prirode "Tikvara" i Bukinskom ritu. Jedna od najvećih atrakcija Bačke Palanke je specijalni rezervat i lovište "Karađorđevo" sa čuvenom ergelom konja i fazanerijom. 

  Manifestacije
Prva polovina juna "Jazz and Blues festival"
29. jun Dan Dunava
Početak jula Dunavski bal
Sredina jula Petrovdanske svečanosti
Kraj jula Regata "Tour Internationale Danubie"
Početak avgusta "Bostanijada"
30. avgust Zlatni kotlić

  

  

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka

+381 21 6041336
toobap@ptt.rs
www.toobap.rs

  BAČ

Bač, drevni grad na Mostongi udaljen 140 km od Beograda i 62 km od Novog Sada, dao je ime celoj regiji - Bačka. Bio je veoma razvijen još u srednjem ceku kada je ovde bilo sedište arhiepiskopije i župe.

Atrakcije grada su: Franjevački samostan iz 1169. godine, u kome se čuva ikona slikara Dime rađena 1687. godine i u kome se nalazi jedna od najstarijih biblioteka u zemlji sa knjigama iz 15. veka, manastir Bođani (13 km od centra grada), Tursko kupatilo, jedan od najočuvanijih spomenika istočnjačke kulture na ovim prostorima (još uvek su vidljivi ostaci keramičkih cevi za dovod tople i hladne vode), Kuća porodice Gebauer u kojoj je otvorena prva apoteka u Vojvodini (19. vek).

Ipak, najveća atrakcija Bača je Tvrđava - srednjevekovno utvrđenje poznato kao jedna od najvećih tvrđava svog vremena u Panoniji. Podignuta je uz istoimeno naselje sa njegove zapadne strane, na manjem ostrvu nastalom od reke Mostonge.

   

Turistička organizacija
opštine Bač

+381 21 772222
turizambac@eunet.rs
www.bac.rs

 

 

  Preporuka
Internet Serbia Travel News preporučuje pravac Bački Petrovac-Bačka Palanka-Bač uz napomenu da u lokalnim čardama treba probati specijalitete domaće kuhinje, pre svega srneći paprikaš, a prenoćište tražiti u domaćoj radinosti koja je izvanredno kvalitetna i pristupačna cenama. Najbolje je pre puta obratiti se lokalnim turističkim organizacijama radi saveta i rezervacije smeštaja. 
   
home page