NIZ LEPI

PLAVI DUNAV

          

Reke koje spajaju

 
 
početna strana    

Na 1433. kilometru svoga toka Dunav ulazi u Srbiju, teče kroz nju 588 kilometara, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Blizina Tise, Morave i Drine kao i brojnih unutrašnjih kanala i jezera, rečnih ostrva i rukavaca čini plovidbu jedinstvenim doživljajem. Teče od Panonske Ravnice na severu do Đerdapa, najveće rečne klisure u Evropi. Uz njegove obale smenjuju se carstva netaknute prirode, kulture stvarane vekovima, gradovi sa svojim osobenostima. Dunav na putu kroz Srbiju upoznaje putnike sa nastankom i nestankom civilizacija, približava im narode i njihove običaje.

U ediciji "Dunavom kroz Srbiju" Turistička organizacija Srbije objavila je turističko-informativnu mapu "Niz lepi plavi Dunav", namenjenu pre svega turistima koji brodovima uplovljavaju u Srbiju. Iz mape će, između ostalog, saznati da je, po legendi, Beogradsku tvrđavu prvi ugledao Jason, vođa Argonauta, u potrazi za Zlatnim runom, da se u Somboru nalaze orgulje druge po veličini u Evropi, zašto se Fruška Gora zove "Srpska Sveta Gora", šta se dogodi kada se popije voda sa česme "Četiri lava" u Sremskim Karlovcima, da se kod Kostolca nalazi svetski značajni lokalitet Viminacijum, da je Đerdapska klisura najveća rečna klisura Evrope, zašto je kultura Lepenskog Vira izmenila teorije o razvitku civilizacije, zašto je potopljeni Trajanov most kod Kladova bio "čudo Antičkog sveta", gde se piju najbolja vina, koje se turističke manifestacije i kada odvijaju oko Dunava, i još mnogo toga.

Mapu će turisti dobijati besplatno na ulasku kod Bezdana i uz njenu pomoć upoznavaće Srbiju sve do izlaska iz zemlje, kod sela Radujevac.

Informacije:
Turistička organizacija Srbije
+381 655 71 00
www.serbia-tourism.org
 
Informacije:
Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci
+381 21 882 127
www.karlovci.org.rs/
 

SREMSKI KARLOVCI (1.244 km)
U podnožju Fruške Gore, u severoistočnom uglu Srema, na proširenoj ravni između brda i Dunava, ugnezdili se živopisni Sremski Karlovci koji se, kao tvrđava-naselje Karom, prvi put 1308. godine pominju u pisanim dokumentima. Posle Prve velike seobe Srba 1690. godine Karlovci postaju direktan naslednik Pećke patrijaršije i novi duhovni centar svih Srba.
U evropsku istoriju Karlovci ulaze 1699. godine kada je u njima potpisan mir Alijanse (Austrija, Poljska, Rusija i Venecija) i Turske. Barokna i neoklasicistička zdanja Gimnazije, Stefaneuma, Palate narodnih fondova, Patrijaršijskog dvora sa riznicom, Magistrata, domova barona Rajačića i Dragomira Popovića, Saborna i Rimokatolička crkva, kapela Gospe Mira podignuta na mestu potpisivanja Karlovačkog mira i Česma četiri lava čine centar ovog gradića koji je, kao kulturno dobro, pod zaštitom države, neodoljivim. Crkveni tornjevi ovde se propinju da nadvise Frušku Goru a zvona zvone kao u Firenci.
Grad ima i svoju legendu koja kaže da će se onaj ko se, osim vinom, napoji i vodom sa Česme četiri lava, sigurno vratiti u Karlovce i tu venčati.