Reke koje spajaju
 
NIZ LEPI PLAVI DUNAV
 

Na 1433. kilometru svoga toka Dunav ulazi u Srbiju, teče kroz nju 588 kilometara, plovan je celim tokom i predstavlja prirodnu vezu sa Nemačkom, Austrijom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Blizina Tise, Morave i Drine kao i brojnih unutrašnjih kanala i jezera, rečnih ostrva i rukavaca čini plovidbu jedinstvenim doživljajem. Teče od Panonske Ravnice na severu do Đerdapa, najveće rečne klisure u Evropi. Uz njegove obale smenjuju se carstva netaknute prirode, kulture stvarane vekovima, gradovi sa svojim osobenostima. Dunav na putu kroz Srbiju upoznaje putnike sa nastankom i nestankom civilizacija, približava im narode i njihove običaje.

Internet Serbia Travel News uplovljava u Smederevo

Danas centar srpskog metalskog kompleksa, Smederevo, grad na ušću rečice Jezave u Dunav, u srednjem veku bio je srpska prestonica. Prvi put se pominje 1381. godine u Ravaničkoj povelji kneza Lazara. Turistička atrakcija ovog grada je tvrđava, najveći srednjevekovni spomenik u Srbiji. Gradio ju je srpski despot Đurađ Branković od 1428. do 1430. godine. Radovima je rukovodio brat despotove žene Jerine, grčke princeze, Đorđe Kantakuzen. Majstori zidari bili su Grci i Dubrovčani. Najveći deo posla pao je, međutim, na srpski živalj koji je, pored danka u novcu, morao i da kuluči. Tvrđava je najbrže utvrđen dvor na našem tlu jer je, zbog straha od Turaka, završena za samo dve godine. Za to vreme, po legendi, u celom kraju nije smelo da se pojede ni jedno jaje jer su sva upotrebljena za mešanje maltera da bi zidovi bili čvršći. Tvrđava, zbog koje je Jerina nazvana "Prokleta", prostire se na površini od 11 hektara, ima 24 kule povezane jakim zidovima i spada u najveće ravničarske tvrđave Evrope.

Turistička organizacija Smedereva
+381 11 6557100
Turističko informativni centar
+ 381 26 615 666
www.toosd.com

 

     

     

Ubrzo po okončanju radova dvor postaje duhovno i kulturno središte tadašnje Srbije. Tu su nastala dela Konstantina filozofa, smederevskog besednika Stefana Ratkovića, kao i prvi oblici nota najstarijeg srpskog kompozitora kir Stefana Domestika. Kovao se novac i izrađivao nakit. Despot je bio jedan od najbogatijih feudalaca Evrope toga doba. U njegovoj riznici ležalo je oko 10 miliona dukata. Izuzev zlatne minđuše sa biserima i rubinima od tog silnog bogatstva ništa nije pronađeno. Ali legenda o "Jerininom blagu" sakrivenom u zidinama tvrđave još uvek živi i mami avanturistički raspoložene turiste da ga pronađu.

U okrilju tvrđve svakog septembra održava se manifestacija "Zlatna jesen" posvećena berbi grožđa i spravljanju vina koja su u celom ovom kraju čuvena po svom kvalitetu.

Nadomak Smedereva je letnjikovac dinastije Obrenovića koji je 1831. godine podigao knez Miloš Obrenović, a kasnije ga preuredio kralj Milan Obrenović.

     

     

     
 

početna strana