DOĐI, VIDI I UPOZNAJ SRBIJU
 

Nakon promocije Srbije u regionu, u Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Crnoj Gori, Turistička organizacija Srbije (TOS) sa kampanjom DANI SRBIJE – VIDI SRBIJU, pravi pauzu da bi nastavila posle letnjeg perioda, 8. septembra u Mađarskoj i 12.oktobra 2017. godine u Solunu u Grčkoj. TOS je, uz podršku turističkih organizacija Beograda, Vojvodine, Novog Sada, Niša, Zlatibora, Zapadne Srbije, Leskovca, Dragačeva, Raške i Ivanjice, organizatora festivala po Srbiji i HORES-a, predstavio ono što najviše privlači turiste iz regiona a to su, pored tradicije i gastronomije, i manifestacije: EXIT (6.-9.07.2017.), Guča (9.–13.08.2017.), Nišville International Jazz festival (10.–13.08.2017.), Belgrade Beer fest (16.–20.08.2017.), Nušićijada (25.–27.08.2017.) i Roštiljijada (28.8–3.9.2017.). Posebne prezentacije organizovane su i za turopetarore i medije. 
Promotivna kampanja TOS-a VIDI SRBIJU – SAVRŠEN ODMOR TI JE NA DOHVAT RUKE, namenjena domaćem tržištu u cilju predstavljanja turističke ponude zemlje u letnjem periodu, nastavljena je i ove godine. Po rečima Marije Labović, direktorke TOS-a, „Rezultati koje je ova promotivna aktivnost TOS-a ostvarila u 2015. i 2016. godini prethodili su planiranju ovogodišnje kampanje. Predstavljamo ponudu zemlje i pozivamo domaće goste da svoj letnji odmor, ili njegov deo, provedu na destinacijama širom Srbije”. Tokom promocije na trgovima u četiri grada: NIŠ 16.06., ČAČAK 23.06., NOVI SAD 30.06. i BEOGRAD 7.07.2017. turističke organizacije regija, gradova i opština predstavljaju svoju turističku ponudu, dele promotivne materijale i emituju  turističke filmove. TOS na svom štandu organizuje kviz znanja za posetice „Koliko poznaješ Srbiju“ a nagrade obezbeđuju lokalne turističke organizacije, u saradnji sa Udruženjem banja Srbije, Skijalištima Srbije, HORES-om i YUTA-om.

 
 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

ISTN u dodatku daje promotivne filmove Turističke organizacije Srbije.

        

 

               

top

DUNAVSKE PERSPEKTIVE
 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizma

+ 381 11 3139687
turizam@mtt.gov.rs
www.mtt.gov.rs

Na godišnjem sastanku Regionalne komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO), održane u Moldaviji (6.-7.06.2017., Kišinjevo), učestvovala je i Srbija koja je podnela kandidaturu za treći mandat, za period od 2018. do 2021.godine, u najvažnijem telu ove međunarodne organizacije. Tom prilikom je Renata Pindžo, Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, istakla da “Srbija ostaje posvećena razvoju održivog turizma, kao i da u punom kapacitetu podržava UNWTO platformu Putovanja do 2030. Ona je pozvala sve učesnike sastanka da prisustvuju Međunarodnoj konferenciji “Održivi razvoj turizma u Dunavskom regionu – Nove perspektive”, koja će biti održana u Beogradu 29. i 30. juna 2017. godine.

Na ovoj konferenciji koju, pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, organizuju i Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), pored predstavnika Srbije, učestvuju i gosti iz Bugarske, Rumunije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Moldavije i drugih zemalja. Konferenciju će obeležiti teme:“Ulaganje u kadrove – savladavanje veština”, “Razvoj i promocija Dunavskih transnacionalnih proizvoda”, “Oživljavanje nasleđa kroz proizvode kreativne industrije” i druge.

Za učesnike Konferencije biće organizovan i obilazak Golubačke tvrđave, Donjeg Milanovca, lokaliteta Lepenski Vir, plovidba Dunavom, poseta Dvorskom kompleksu u Beogradu i drugim lokacijama i destinacijama.

ISTN u dodatku daje preliminarni program Konferencije.
 
 
 

            

top

  PERU ZA POČETNIKE I STARE MAJSTORE

Prilikom proglašavanja 2017. godine MEĐUNARODNOM GODINOM ODRŽIVOG TURIZMA ZA RAZVOJ od strane Ujedinjenih nacija (Madrid, 18.01.2017.), Antonio Guteres, generalni sekretar UN, naglašava "Svaki dan više od 3 miliona turista prelazi međunarodne granice. Svake godine skoro 1,2 milijarde ljudi putuje u inostranstvo. Turizam je postao stub ekonomije, pasoš za prosperitet, kao i šansa za poboljšanje miliona života. Svet može i mora da iskoristiti moć turizma”.

Moć turizma i dalje najviše osećaju SAD i Španija, zatim Kina, Francuska, Nemačka i potom, sa promenljivim rezultatima, naročito od pojave terorizma u ovoj oblasti, druge zemlje. U poslednje vreme sve više se na turističkoj mapi pojavljuje Južna Amerika koja, osim visokog nivoa bezbednosti, turistima može mnogo toga da pruži – od planinskog masiva Anda, veličanstvene reke Amazon, plaža duž Pacifika, jezera i spektakularnih vodopada, bogatog kulturnog nasleđa koje seže vekovima unazad i izuzetno gostoljubivog stanovništva. Ipak, među zemljama Južne Amerike – Argentini, Brazilu, Peruu, Kolumbiji, Boliviji i Čileu, koje se, objedinjene u turističku turu, nalaze u sve većem broju ponuda svetskih turoperatora, najviše se izdvaja Peru.

Ovu zemlju, svedoka mističnog carstva Inka u Svetoj dolini i na Maču Pikčuu, u kojoj izvire najveća, najduža i najtajanstvenija reka Amazon, u kojoj Andi dodiruju nebo a nepregledne plaže zapljuskuje Tihi okean, čiji glavni grad Lima nikada nema kišu a prepun je zelenila, i za koju se smatra da ima jednu od najboljih kuhinja na celom svetu, posetila je ekipa Internet Serbia Travel News-a.

Reportaža sa ovog putovanja nalazi se u rubrici SA KOFEROM KROZ SVET.

Internet Serbia Travel News

+381 63 6383955
office@istnews.com
www.istnews.com

 
            
top

 

LET U SVET
 

U cilju predstavljanja zemlje na inostranom tržištu, Turistička organizacija Srbije (TOS) organizovala je studijske posete novinara britanskih medija i američkih blogera (15.-21.05.2017.) kao i novinara iz Nemačke (7.-11.06.2017.).
Budući da je, po statističkim podacima, u prva tri meseca ove godine Srbiju posetilo 18% više turista iz Velike Britanije i 36% više iz SAD, novinare ovih zemalja su interesovali lifestyle, turizam i gastronomija, city break destinacije Beograd, sa kompletnom turističkom ponudom, i Novi Sad kao Evropska prestonica kulture, a imali su priliku da obiđu i Zlatibor i njegovu okolinu. Novinari iz nemačkih medija, kroz posetu pod nazivom Dunav, Drina, Morava – Zapadna Srbija“, upoznali su ove tri velike reke, Beograd, Novi Sad, Čačak, Topolu, uživali su u gastronomskim čarolijama Zlatiborskog kraja, vinima Fruške gore, vožnji Šarganskom osmicom, obilasku Mauzoleja porodice Karađorđević na Oplencu i manastira Ovčarsko-kablarske klisure. Kada je reč o gostima iz Nemačke, statistika beleži u prva 4 meseca ove godine porast broja turista za 24% u odnosu na isti period prošle godine.
Osim neposrednog privlačenja inostranih turista, rezultat ovakvih poseta turističkih novinara vidljiv je i na planu Kongresnog turizma. Na nedavno održanoj svečanosti povodom desetogodišnjice od osnivanja Kongresnog biroa Srbije, Marija Labović, direktorka TOS-a, i Igor Kovačević, direktor Kongresnog biroa Srbije, saopštili su i najnovije podatke Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association), po kojima se Srbija, već šestu godinu za redom, nalazi među prvih 50 destinacija u svetu. Na rang listi za 2016. godinu, Srbija je zauzela 48. mesto u svetu, odnosno 25. u Evropi. Beograd je zauzeo 51. mesto, i nalazi se u nivou gradova poput Dubaija, Glazgova, Roterdama i Bostona.

 

Turistička organizacija Srbije

+ 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel

            

top

DOBA Fakultet

+ 381 11 2206669
Mob. + 381 65 2287999
info@doba.rs
www.doba.rs

   ISPROBAJTE ONLINE STUDIJE          
 

Srbiju je, po podacima Turističke organizacije Srbije, u prva tri meseca ove godine posetilo 6% više turista, ostvareno je ukupno 1,5 miliona noćenja, što je rast od 2%. To pokazuje da je, kao i u svetu, i u Srbiji turizam jedna od najbrže rastućih delatnosti i pokretačka snaga razvoja. Korak sa ovakvim rastom moraju da drže svi u lancu turističke ponude i potražnje, da raspolažu znanjima iz oblasti održivog turizma, ponašanja prema klijentima i pravilima gostoljubivosti, treba da budu spremni na česta putovanja, na boravak na sajmovima, na rad tokom vikenda i praznika, u više smena. A da bi uz sve to mogli i da studiraju, DOBA Fakultet organizuje online studije koje omogućavaju potpunu fleksibilnost u ovom domenu angažovanja. Po rečima menadžmenta DOBA Fakulteta “Mi smo vodeći izvođač online studija u celini, jedini 100% online fakultet u Srbiji, i jedini fakultet sa međunarodnom akreditacijom online studija UNIQUE u jugoistočnoj Evropi. Prvi smo probili led na području online studija, i danas imamo najkvalitetnije, najsavremenije i najobimnije online studije koje konstantno unapređujemo i nadograđujemo. Studenti su nam izuzetno zadovoljni a 3.596 diplomaca je dokaz koliko smo na tom području uspešni. Naš akreditovani online studijski program iz područja turizma na srpskom jeziku – POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU koncipiran je tako da se tokom studija obrađuju savremeni, praktični, međunarodno orijentisani sadržaji. Studente tokom studija uče stručnjaci iz prakse, prate ih odlični online mentori, pripremajući ih za rad u turizmu da bi dali što bolje rezultate i bili što cenjeniji.”

Prijavljivanje za online studije na DOBA Fakultetu traje do 30. juna 2017. godine.

ISTN u dodatku daje Uslove za upis u program POSLOVANJE I MENADŽMENT U TURIZMU  kao i Informacije o samom programu

 

                

top

 

   LETNJA SEZONA NA PLANINAMA SRBIJE

Već od sredine juna zvanično je počela letnja sezona na planinama Srbije. Oni koji leto provode na Kopaoniku uživaju u planinskom biciklizmu, paraglajdingu, safari turama, vožnji kvadova po off road stazama, panoramskom razgledanju žičarom, streličarstvu, pešačkim turama, školi jahanja i aktivnostima zabavnog parka – bobu na šinama, zip lajnu i tjubingu. Po rečima Dejana Ćike, direktora JP „Skijališta Srbije“, ”Nakon odlične zimske sezone, Kopaonik nastavalja sa radom i tokom leta budući da nam je cilj da planina bude puna turista i zimi i leti. U toku je i izgradnja avantura parka, koji će biti namenjen i deci i odraslima, sa brojnim zanimljivim preprekama koje predstavljaju pravu adrenalinsku atrakciju.

Što se Zlatibora tiče, Tornik dobija osvetljenje u multi-funkcionalnom terenu za tenis, košarku i mini fudbal kao i veštačku stenu. Na raspolaganju su i downhill staze kao i staze za mountain cart i mountain bike, panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, tjubing staza i mini golf.  Na Staroj Planini u funkciji je gondola za panoramsku vožnju, a u pripremi su i teretana na otvorenom i dečije igralište sa kulom i toboganom“.

„Skijališta Srbije“ tokom leta organizuju i PROMOTIVNE PAKETE – LETO 2017 (7.-9.07., 21.-23.07., 4.-6.08., 25.-27.08.) koji podrazumevaju 15% popusta na određene zabavne sadržaje.

   

            

JP Skijališta Srbije

+381 11 3117901
direkcija@skijalistasrbije.rs
www.skijalistasrbije.rs 

top

 

SOKOBANJA – ZELENO SRCE SRBIJE

Sokobanja je opština sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji. 8. jun po starom kalendaru, ili 21. jun po novom kalendaru, smatra se datumom početka organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji jer je tog datuma 1837. godine ispisan prvi srpski vaučer, sa kojim je po nalogu kneza Miloša Obrenovića zastavnik Lazarević upućen u Sokobanju na lečenje lekovitom vodom. Najavljujući obeležavanje 180 godina turizma Sokobanje, prve ekološke opštine u Srbiji nazvane “Zeleno srce Srbije”, Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja, ističe na konferenciji u Turističkoj organizaciji Srbije da "Sokobanja ima kompletnu turističku ponudu u kontinentalnom turizmu i ubedljivo najčistiji vazduh u Srbiji”.

Iako se ne može pohvaliti naročitim hotelskim kapacitetima, Sokobanja ima oko 12.000 kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju. Ima prekrasnu okolinu, brojna uređena  izletišta poput Lepterije, Sokograda, Kalinovice, vodopada Ripaljka, izvora Moravice, Bovanskog jezera i drugih. Posebna atrakcija je i Akva park „Podina“.  Ipak, najveća prednost Sokobanje leži u zdravstvenom turizmu te Dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice “Sokobanja”, kaže “Plemeniti gas radon, koji se ovde raspršuje u vazduhu stvarajući idealan odnos između pozitivnih i negativnih jona, leči bronhitis, astmu, neuroze, povišen krvni pritisak, reumatizam, anemiju, iscrpljenost i blagotvorno utiče na kompletnu revitalizaciju organizma”.

Specijalna bolnica Sokobanja

+ 381 18 830124   
sokobolnica@mts.rs
www.soko-banja.rs

 

   
Povodom obeležavanja 180 godina turizma Sokobanje najavljena je i izgradnja  biciklističke staze, koja će voditi od Sokobanje do Bovanskog jezera, kao i završavanje   letnje pozornice “Vrelo” koja će biti centar brojnih manifestacija poput “Banjskog kulturnog leta”, “Zlatnih ruku”, Takmičenja harmonikaša i drugih.
   

Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja

+381 18 833988
office@otks.org.rs
www.otks.org.rs

            

top

TURISTIČKO PROCVETAVANJE

 

SB “Kanjiža”, koja je tokom godine domaćin učesnicima raznih skupova, kao i sportskim ekipama na pripremama, svakog juna ugosti brojne grupe i pojedince koji dolaze u Kanjižu da bi prisustvovali jedinstvenom prirodnom fenomenu - “Cvetanju reke Tise”. U periodu između 10. i 26.juna, samo nekoliko dana, i samo na nekoliko sati Tisa "procveta". Na  150-om kilometru obale reke Tise, na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu, insekt „Tiski cvet” (Palngenia longicauda), u svom ritualu ljubavne igre se roji, razvije, posle nekoliko minuta poleti iznad vode da bi kratkotrajnim letenjem, posle parenja, još do zalaska sunca, završio svoj život. Ovaj jedinstveni događaj koji se, osim na reci Tisi u Severnom Banatu i Potisju, odvija još samo u Velikoj žutoj reci u Kini, prati na hiljade turista iz Srbije i Evrope sa čamaca ili sa kopna. 
SB “Kanjiža”, koja je svoje aktuelne programe i pakete, kao i povoljne programe lečenja penzionera, uz mogućnost plaćanja na rate i celogodišnji popust od 20%, promovisala u Beogradu na manifestacijama SAJAM ZA TREĆE DOBA i BEOGRADSKI MANIFEST, u punu sezonu ulazi sa DETOX paketom koji obuhvata bazen, saunu, opštu relaksacionu masažu, ceđeno voće i vitaminsku salatu, AI CHI programom koji podrazumeva harmonizaciju duha i tela na bazenima, i SLANOM SAUNOM u kojoj se koriste cigle od slanih kamenih stena sa Himalaja u kombinaciji sa drvetom. Po rečima Dr med. Slobodanke Drndarski, direktorke SB „Banja Kanjiža“, “U sauni dolazi do zagrevanja i ispuštanja negativnih jona koji stvaraju svež bakteriološki čist jonizovani vazduh, a to sve zajedno vrši detoksikaciju, opušta mišiće, pojačava cirkulaciju i srčani ritam i balansira šećer u krvi”.  
SB “Banja Kanjiža” svojim gostima, u saradnji sa DMO Kanjiža, organizuje i izlete  „Upoznavanje Kanjiže“, „Šoping tura do Segedina“ i „Poseta robnoj pijaci u Subotici“.

ISTN u dodatku daje aktuelne programe Banje Kanjiža.

            

 

    

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“

+ 381 24 875 163
marketing@banja-kanjiza.com
www.banja-kanjiza.com

top

 

SAMO TREBA IZABRATI

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković”
Prigrevačka bb, Apatin

+381 25 772477
+381 25 772311
office@banja-junakovic.rs
www.banja-junakovic.rs

 

Turistička organizacija
Vojvodine

+ 381 21 452910
office@vojvodinaonline.com  
www.vojvodinaonline.com

U organizaciji Turističke organizacije Vojvodine u Beogradu je, petu godinu za redom, priređena manifestacija "Dani Vojvodine" na kojoj je predstavljena turistička ponuda ovog dela Srbije. Po rečima Nataše Pavlović, direkotorke Turističke organizacije Vojvodine “Osim Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške Gore, Vojvodina je destinacija salaša, raznovrsne gastronomije, dobrih vina i mnogobrojnih događaja”.
Budući da je Vojvodina i destinacija zdravstvenog turizma, posebno mesto na ovoj manifestaciji zauzela je ponuda Banje Junaković koja, kako naglašava Dragan Ignjatov iz menadžmenta Banje Junaković, „Obuhvata, pored brojnih paket aranžmana, i raznovrsne wellness i spa programe, lekovitu vodu, saunu, vežbe u bazenu, wellness tretmane i različite masaže. Pored zatvorenog i otvorenog bazena sa geotermalnom vodom, počinje sa radom i otvoreni olimpijski bazen, a gosti banje mogu da koriste i osmostaznu kuglanu, kao i terene za tenis i odbojku na pesku, da igraju stoni tenis, voze se biciklima ili obilaze znamenitosti grada Apatina (centar grada, Hram Sabor Sv. Apostola na Dunavu, Apatinska marina i druge)“.

 
ISTN u dodatku daje aktuelne pakete i programe Banje Junaković

      

top

Turistička organizacija Čačka

+ 381 32 342360
toc@ptt.rs
www.turizamcacak.org

 

SRPSKE BANJE NA NEMAČKOM TRŽIŠTU
 

Delegacija evropske nevladine organizacije WITOS iz Nemačke, sa sedištem u Berlinu, Beogradu i Briselu, koju čine eksperti iz oblasti zdravstvenog turizma i marketinga u turizmu, predstavila je na radionici u Čačku (7.06.2017.) projekat Promocije zdravstvenog turizma Srbije u Nemačkoj, kojim se otvaraju nove mogućnosti za promociju na nemačkom i evropskom turističkom tržištu. Projektom su obuhvaćene banje – rehabilitacioni centri iz Srbije, koji poseduju odgovarajuće kapacitete za rehabilitaciju i smeštaj.
Do saradnje sa organizacijom WITOS došlo je u martu mesecu na sajmu ITB u Berlinu, kada je na štandu Turističke organizacije Srbije, Turistička organizacija Čačka, zajedno sa Atomskom banjom Gornja Trepča, predstavila ponudu zdravstvenog i medicinskog turizma. Skup u Čačku okupio je predstavnike 9 banja izabranih projektom – Sokobanje, Prolom, Lukovske, Bukovičke i Ribarske banje, Banje Kanjiža, „Termala“ Vrdnik, „Merkura“ Vrnjačka Banja i Atomske banje Gornja Trepča, predstavnike ministarstava Zdravlja i Trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije ali i zainteresovane iz Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije iz Čačka, koji bi da se uključe u svetske trendove razvoja medicinskog turizma.

        

top

I LEPI I ZDRAVI

Po podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) industrija medicinskog turizam iz godine u godinu beleži rast prometa u iznosu od 25% (regionalni rekorder je Austrija), a istraživanja pokazuju da je 5% svih međunarodnih putovanja vezano za neki vid medicinskog turizma (u strukturi ukupnog prometa 15% se odnosi na estetsku hirurgiju).

U tom pravcu se razvija i DIVA LASER CENTAR u Beogradu, dermatološka ustanova sa najdužom

tradicijom, koja se bavi DERMATOLOŠKIM ANTIAGING PROCEDURAMA i LASERIMA, i koja je pod sloganom „Omiljena procedura sa crvenog tepiha“, upravo izašla na tržište sa LIPO LASEROM. Po rečima Nataše Zmbov, osnivača DIVA LASER CENTRA, “LIPO LASER je svetski hit, koji omogućava da telo dovedete na željenu meru, i evo sada ga imamo i mi. Inače, posedujemo i deset dermatoloških i hirurških lasera i radiotalasa, čijom kombinacijom postižemo izuzetne i trajne rezultate. Stručni tim DIVE, dermatolozi i plastični hirurzi, bave se dijagnostikom, lečenjem i podmlađivanjem kože, bez obzira na složenost problema, kao i svim ostalim antiaging procedurama”.

U DIVA LASER CENTRU, koji se nalazi u Beogradu, u ulici Prote Mateje 9, u kome se sprovode i nove metode neinvazivne lipolize, kao i najefikasniji tretmani celulita i gojaznosti, Konsultacije za dermatološke lasere su besplatne.

 

         

+381 11 2444676
info@divalasercentar.com
www.divalasercentar.com
top

BISERI REKE SAVE

1. jun, Međunarodni Dan reke Save, koja protiče kroz čak četiri države: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, obeležen je i ove godine raznovrsnim turističkim manifestacijama. Savom, na kojoj se sve više razvija nautički i eko-turizam, plovi se privatnim čamcima rekreativno, radi uživanja i ribolova, ili većim brodovima, poput broda ISTAR (www.rtdnautka.co.rs), u funkciji kompletne turističke ponude. Voda Save je čista, puna kvalitetne ribe, a priobalje je premreženo gustim šumama i atraktivnim lokacijama na kojima se sve više organizuju sportsko-kulturno-turističko-gastronomska dešavanja.

Povodom Dana reke Save, Udruženje nautičara „LAĐARI“ organizovalo je NAUTIČKI RELI SAVA sa idejom popularizacije nautike i doprinosa razvoju nautičkog turizma. U reliju su učestvovali motorni čamci i jahte, a cilj je bio na pontonu kod Kluba Lađari (km 17+400 leva obala), na kome su i dodeljena priznanja pobednicima.  

Dan reke Save obeležio je, u saradnji sa Evropskim centrom „Dunav“ i sportsko-ribolovnim klubom „Bandar“, u Nautičkom selu “Biser” u Boljevcima i Kulturni centar Surčin, koji od 17. juna do 9. septembra, na otvorenoj letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi u Progaru, nadomak Save, organizuje manifestaciju BOJČINSKO KULTURNO LETO 2017.

Programi traju svakog vikenda i besplatni su za posetioce.

 

Udruženje nautičara „LAĐARI“

+381 65 6288452
savski.ladjari@gmail.com

        

Kulturni centar Surčin

+381 11 8440271
kc.surcin@gmail.com
www.kcsurcin.org

top
NASLEĐE I PRIRODA – LEPEZA MOGUĆNOSTI

Dani evropske baštine, zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske komisije, predstavljaju najrasprostranjeniju kulturno-turističku manifestaciju u kojoj učestvuju svi građani Evrope. Po rečima organizatora „Panevropski karakter ove manifestacije podstiče povezivanje građana i isticanje evropske dimenzije i vrednosti kulturne baštine u 50 država. Ovogodišnji Dani evropske baštine slave suštinsku vezu između ljudi i prirode u okviru zajedničke teme: „Nasleđe i priroda: Lepeza mogućnosti“. Naglasak je stavljen na baštinske vrednosti otelotvorene u prirodi, na meru u kojoj životna sredina oblikuje ljudski život i način života, kao i na njen doprinos dobrobiti i društveno-ekonomskom rastu. Događaji koji se odvijaju u prirodi na urbanim lokacijama, istorijskim vrtovima, rezervatima, kućnim dvorištima, nacionalnim parkovima, istorijskim staništima, zaštićenim područjima, svakodnevnim i jedinstvenim pejzažima omogućiće ljudima da se povežu sa prirodom i istraže njenu raznolikost i kulturne vrednosti“. 

Povodom Dana evropske baštine, koji se odvijaju u drugoj polovini septembra meseca, u Savetu Evrope predstavljena je projekat „101 IDEJA ZA DANE EVROPSKE BAŠTINE“ kao inspiracija za kreiranje programa koji naglašavaju odnos ljudi sa neposrednim okruženjem, očuvanjem prirode, nasleđa i predela za buduće generacije.

ISTN u dodatku daje projekat101 IDEJA ZA DANE EVROPSKE BAŠTINE“

Ministarstvo kulture i informisanja

www.kultura.gov.rs

 

 
               
top

ADVENTURE OUTDOOR FEST JERMA

 

U organizaciji Udruženja “Avanturistička mreža” u Specijalnom rezervatu prirode Jerma, u trouglu između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice, od 16. do 20. avgusta 2017. godine održava se prvi Adventure Outdoor festival. Po rečima organizatora, “Mi smo mlad tim koji sa velikim entuzijazmom istražuje nepoznate delove kanjona, obilazi vrhove i gotovo napuštena sela, beleži različite životne priče ljudi sa ovih prostora, ali u svemu tome nalazi lepotu, pokreće i realizuje akcije za oživljavanje prostora. Uz podršku lokalnih institucija na Vlaškoj i Greben planini biće obeležene staze za pešačenje i planinsko trčanje, opremljeni smerovi za sportsko penjanje, uređen kamp i kroz različite avanture predstavljene interesantne outdoor aktivnosti. Sve aktivnosti sprovode iskusni treneri, vodiči i instruktori sa atestiranom opremom.”

Organizatori ovog festivala najavljuju i penjački festival, ekstremno grebenarenje, planinsko i noćno trčanje, biciklizam i ulazak u pećinu Vetrena Dupka, slackline - hodanje na balansirajućoj traci, a za decu kreativne radionica, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca.

Prijave za festival su otvorene do 30. jula 2017. na sajtu www.neat-serbia.com.

 
            

Udruženja “Avanturistička mreža”

381 62 237687
info@neat-serbia.com
www.neat-serbia.com 

top
  HOTEL OPERATIONS WEEKEND
U Petrčanima kod Zadra (Hrvatska), u Falkensteiner Spa Hotelu Iadera 28. i 29. septembra 2017. godine održava se prvi Hotel Operations Weekend (HOW), evropski festival na temu hotelskih aktivnosti. Po rečima organizatora „Cilj Festivala je da okupi predstavnike turističkog i hotelskog srednjeg menadžmenta iz celog regiona, da predstavi međunarodne trendove i primere dobre prakse. Obraćamo se ciljano direktorima hotela i rukovodiocima svih vrsta hotelskih aktivnosti. Želimo da omogućimo da dobiju nove alate koje mogu da primene odmah nakon festivala, da čuju iskustva kolega i stručnjaka iz regiona i da se dodatno umreže, da ih podstaknemo na implementaciju kvaliteta i različitosti svakodnevnih hotelskih operacija, upravo

Festival HOW

+385 91 7610885
marina@adria-forum.eu
www.howfestival.com

ono po čemu se svaki hotelijer diferencira u odnosu na konkurenciju”. Sastavni deo Festivala Hotel Operations Weekend (HOW) su i panel diskusije i predavanja na teme:  „Međunarodni trendovi i izazovi u hotelskim operacijama“, „Kako osigurati kvalitetnu komunikacija unutar delova hotela“, „Kako upotrebiti potrošačku psihologiju i obrasce ponašanja u turističkoj industriji“ iIoT (Internet of Things) - svaka ponuda može biti individualizovana“.
 

            

top  
  67000